premzoli
Menü
 
Linkek
 
Tészta fajták
Tészta fajták
Fűszerek, fűszerkeverékek
Cajun fűszerkeverék
Curry por
Folyékony füst
Füstölt tengeri só
Fűszerek
Fűszerek- Ledniczky
Fűszerek listája
Fűszerkeverékek
Fűszerkeverék
Garam masala
Gyros fűszerkeverék
Házi fűszerkeverékek
Mézeskalács fűszerkeverék
Pácsó
Provence-i fűszerkeverék
Szárazpác/fűszerkeverék sertéshúsokhoz, BBQ-hoz
Tagin fűszerkeverék
Terebess: fűszerkalauz
Zöldfűszerek, levélfűszerek
Tápanyag kalkulátor
 
Kalóriaszámológép
Tápanyag kalkulátor
Tápanyag- energia-kalória
Házipatika
Vital
Kalória extra
Kalóriatáblázat extra
Diéta, fogyókúra
Aromadiéta
Cefamadar
Colonix kúra
Fogyás.info
GI diéta
Ketogén diéta
Leghatékonyabb diéta programok
Makrobiotika
Paleolit diéta
Rákellenes táplálkozás 
Súlykontroll
Heti menüajánlók
(avagy ötletek a menü összeállításához)
Cityfood
Foodexpress
Gastroyal
Heti menüajnló
Interfood
Konyhamester
Napi moslék
Nemvagyokmesterszakács
Repetamenű
Teletál Ételfutár
Update1 menü
Facebook
Bonduelle
Budaörsi halpiac
Fogyásinfó
Fűszeráruház
Gasztroangyal
Malackaraj
Miele
NoSalty.hu
Okoskonyha
Ólcsó receptek
Rita konyhája
Salt 'n Pepper főzőiskola
SüssFőzz
Tomakonyha
Valeyrac Exotics
A Büfé
You Tube:
Gasztrobloggerek
Csirke kicsontozása
Gasztroangyal
Hajókonyha.hu
Halország
Ízőrzők
Ízvadász
Liliomkert
Gasztropuccs
Grillbolygó
Miele főzőiskola
Receptvarázs
Sherry étterem
Kaldeneker
Nemzetikonyha
Segítünk Főzni
Sami a Szír
Fonott péksütemény
Naptár
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Óra
 
Zene
 
Számláló
Indulás: 2008-12-11
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kelt tészta - Gofri-waffel, pancake, palacsinta
forrás: Nők lapja café

Így lesz a gofri a legjobb barátod

 Gofrit sütni végtelenül egyszerű, ráadásul ha már van gofrisütőd, akkor miért ne használnád ki jobban...

Kezdjük azzal, hogy a nagy gofritörténelem két receptet különböztet meg egymástól. Az egyik a ropogósra sült sütőporos változat, ami igazából egy sűrűbb palacsintatészta, a másik pedig a Belgiumban ismert élesztős változat. Ez jóval tartalmasabb, mint a másik, és a sülési ideje is hosszabb nagyjából 10 perccel. Mi most mindkettőre megmutatjuk a nekünk leginkább bevált receptet.
 

Az élesztős változat
A hagyományos recept, ahogy mi szeretjük
Hozzávalók 4-6 fő részére: Hozzávalók 4-6 személy részére:


• 1 csipet só
• 40 dkg liszt

• 2,5 dkg élesztő

• 6 púpos evőkanál kristálycukor

• 0,5 liter tej

• 12 dkg vaj

• 4 egész tojás

 
• 13 dkg vaj

• 13 dkg cukor
• 3 tojás
• 25 dkg liszt
• 1/4 l tej
• 1/2 cs sütőpor
• 1 cs vaníliás cukor

• 1 csipet só
Az élesztőt felfuttatjuk egy kanál cukorral és 1 langyos tejjel. Majd jól összedolgozzuk a többi hozzávalóval. 1 órán át kelesztjük, majd kis gombócokat formázunk belőle és vajjal kikent gofrisütőben 10-15 perc alatt megsütjük. 
A tojásokat kettéválasztjuk, majd sárgáját habosra keverjük a vajjal és a cukorral. A liszthez hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót és a sütőport, majd hozzákeverjük a vajhoz. A tejjel fellazítjuk a tésztát. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan hozzáadjuk a tésztához. Gofrisütőben 5-7 perc alatt készre sütjük.

Így lesz a gofri a legjobb barátod

Ezt a két alapreceptet könnyen variálhatjuk. Az élesztős tésztába keverhetünk fahéjat és sütőtökpürét, a tojáshabosból pedig kihagyhatjuk a cukrot és mehet bele spenót vagy sonka. Kezeljük úgy a gofritésztát, mint egy egyszerű palacsintatésztát, amibe bátran tehetünk gyümölcsöt vagy zöldséget. Gyors és változatos vacsora lehet belőle.

Tippek fogyókúrázóknak: ez a fajta tészta tökéletesen működik teljes kiőrlésű liszttel és édesítőszerrel is.

 

Fahéjas csiga
Fahéjas csiga
Tócsni
Tócsni


Ha már van gofrisütőd...

Akkor kár lenne csak évente kétszer használni, használd úgy, mint egy hagyományos kontakt grillt. Csinálhatsz benne tócsnit vagy akár fahéjas csigát is.

A fahéjas csigához használd az élesztős változatot, csak a liszt mennyiségét emeld fel 6-8 dekával, attól függően, hogy mennyire kemény az alaptésztád. A lényeg, hogy jól nyújtható tésztát kapj. Nyújtsd ki 4-5 milliméter vastagságúra, majd kenj rá fahéjjal és cukorral kikevert puha vajat. Tekerd fel és vágd 3 centis csíkokra, majd tegyél annyi tekercset a sütőbe, amennyi belefér. 15 perc alatt süsd készre.

A család másik kedvence a gofrisütőben sült tócsni. A krumplit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd félkilónként 2 tojás adunk hozzá, és egy kevés, 3-4 kanálnyi lisztet. Sózzuk, borsozzuk, majd kivajazott gofrisütőben ropogósra sütjük. Fokhagymás tejföllel tálaljuk. Elképesztően finom.

 Amerikai palacsinta

forrás: infobomba

Amerikai palacsinta

Az amerikai palacsinta a felnőttek és a gyerekek kedvence, hiszen 20 perc alatt elkészíthető bármelyik változata és mindegyik nagyon laktató. Édes, sós és kalóriaszegény változata egyaránt nagyon finom.

Amerikai palacsinta hozzávalók 6 személyreAmerikai palacsinta

  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tojás
  • ½ teáskanál só
  • 2 teáskanál cukor
  • 3 dl tej
  • 5 dkg vaj

Amerikai palacsinta készítése

Egy magas tálban a lisztet, sütőport, sót, cukrot, tejet, vajat, és a felvert tojást összekeverjük. A kész tésztát merőkanállal öntsük a forró, kivajazott palacsinta sütőbe. A palacsinta átmérője kb. 10 cm legyen. Az amerikai palacsinta tésztája elég tömény, így nem folyik teljesen szét a serpenyőben. Süssük mindkét oldalát 1-2 perc alatt aranybarnára. Hagyományosan tálalhatjuk csokoládé öntettel, juharsziruppal, de mézzel és lekvárral is nagyon finom, a tetejére vajat is tehetünk. A gyerekek nagyon szeretik, ha az amerikai palacsinta emeletes, ilyenkor a tetejét porcukorral, fahéjjal szórjuk meg.

Fahéjas amerikai palacsinta

Fahéjas amerikai palacsinta hozzávalókAmerikai palacsinta

  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tojás
  • ½ teáskanál só
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3 dl tej
  • 5 dkg vaj

Fahéjas amerikai palacsinta készítése

Egy magas tálban a lisztet, sütőport, sót, cukrot, tejet, vajat, fahéjat, és a felvert tojást összekeverjük. A kész tésztát merőkanállal öntsük a forró, kivajazott palacsinta sütőbe. A palacsinta átmérője kb. 10 cm legyen. Az amerikai palacsinta tésztája elég tömény, így nem folyik teljesen szét a serpenyőben. Süssük mindkét oldalát 1-2 perc alatt aranybarnára.

Áfonyás amerikai palacsinta

Áfonyás amerikai palacsinta hozzávalók 6 személyre

  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tojás
  • 4 evőkanál áfonya lekvár
  • ½ teáskanál só
  • 2 teáskanál cukor
  • 3 dl tej
  • 5 dkg vaj

Áfonyás amerikai palacsinta készítése

Egy magas tálban a lisztet, sütőport, sót, cukrot, tejet, vajat, az áfonyalekvár felét, és a felvert tojást összekeverjük. A kész tésztát merőkanállal öntsük a forró, kivajazott palacsinta sütőbe. A palacsinta átmérője kb. 10 cm legyen. Az amerikai palacsinta tésztája elég tömény, így nem folyik teljesen szét a serpenyőben. Süssük mindkét oldalát 1-2 perc alatt aranybarnára. A maradék áfonya lekvárral tálaljuk az amerikai palacsintát.

Sós amerikai palacsinta

Sós amerikai palacsinta hozzávalók 6 személyre

  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tojás
  • 2 teáskanál só
  • 3 dl tej
  • 2 evőkanál olaj

Sós amerikai palacsinta készítése

Egy magas tálban a lisztet, sütőport, sót, tejet, olajat, és a felvert tojást összekeverjük. A kész tésztát merőkanállal öntsük a forró, kivajazott palacsinta sütőbe. A palacsinta átmérője kb. 10 cm legyen. Az amerikai palacsinta tésztája elég tömény, így nem folyik teljesen szét a serpenyőben. Süssük mindkét oldalát 1-2 perc alatt aranybarnára. Hagymával, paradicsommal, paprikával, sült szalonnával tálaljuk a sós amerikai palacsintát.

 

Palacsinta

forrás: tutitippek

Palacsinta

A palacsinta az egyik legnépszerűbb étel - gyerekek, felnőttek örök kedvence. Ez nem csoda, hiszen gyors, könnyű, változatos és finom ételeket készíthetünk belőle. A palacsinta lehet édes és sós is, melegen és hidegen is fogyasztható. Továbbá az egészséges változata fontos rostokkal és vitaminokkal gazdagítja a táplálkozásunkat..

Alap palacsinta tészta

A legtöbb hagyományos magyar palacsinta recept cukrot tartalmaz. Erre semmi szükség – nem csupán az alakunkat kíméljük meg, de a cukrozatlan massza kevésbé ég oda vagy tapad le a serpenyőbe! Szinte mindenkinek van egy bevált receptje a palacsintához. Az alábbi palacsinta alaptészta abban is különbözik a szokásostól, hogy olajat keverünk a tésztába, így a serpenyőt csak egyszer, sütés előtt kell kikenni, így a palacsinta nem ragad le.

Hozzávalók

  • 15 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1 ek olaj, vaj vagy Rama
  • szódavíz

Elkészítés

  1. Keverjük el a tojást, a tejet és a lisztet egy botturmixszal vagy robotgéppel.
  2. Adjunk annyi szódavizet hozzá, hogy a massza legyen tejszín sűrűségű és csomómentes.
  3. Adjuk hozzá a zsiradékot és a sót, keverjük tovább, amíg az olaj rendesen elkeveredik.
  4. Ha van időnk, pihentessük fél órát a masszát, de ez kihagyható.
  5. Olajozzuk ki egyenletesen a palacsintasütőt, és amikor felforrósodott, 1 kis merőkanálnyi tésztát egyenletesen oszlassunk el a palacsinta sütőben, majd mindkét oldalát süssük közepes lángon 1-2 percig. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda!
  6. Borítsuk a palacsintákat egymás tetejére egy langyos tányérra.

Egészséges palacsinta

A palacsintát nagyon könnyen egészséges süteménnyé vagy alaptésztává varázsolhatjuk, ha teljes-kiőrlésű lisztet használunk finomított fehér liszt helyett. Palacsintát lehet készíteni kukorica lisztből, hajdina lisztből, rizslisztből, bablisztből stb – ezek glutén-mentesek, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Diétázók (különösen a low-carb diétát követők) pedig készíthetnek palacsintát mandula lisztből. Tipp: ha glutén-mentes lisztet használunk, 2-3 tojás szükséges a tésztához. 

Tippek

  • Könnyebb lesz a tészta, ha a tej feléhez szódavizet vagy vizet adunk.
  • Gyerekek számára, vagy ünnepi alkalmakra szilikon palacsinta formák vagy fém keksz-szaggató formák segítségével süssünk ki speciális motívumokat – pl csillag, hóember (karácsonyra), nyuszi, tojás (húsvétra), szív (valentin nap, évforduló), számok (születésnap, évforduló). Díszítsük a figurákat tovább lekvárral, csokoládémázzal, tejszínhabbal stb – vagy mártogassuk csokoládé fondü–be!
  • Édes palacsinta tésztába tehetünk reszelt almát, reszelt citrom héjat, kakaót vagy fahéjat – míg sós alaptésztába reszelt zöldségek vagy fűszernövények is keverhetők.
  • A palacsintát sok mindennel megtölthetjük. A magyar klasszikus édes palacsinták a lekváros, túrós (túró, vaniliás cukor, mazsola), diós (reszelt dió, porcukor), citromos (citromlé, porcukor), csokoládékrémes töltelékek.
  • Különleges desszertet készíthetünk kakaó, fahéj, mogyorókrém, tejszínhab, gyümölccsel vagy befőttel való párosításával - tekerjük fel a megtöltött palacsintát, vagy készítsünk tortát a megkent palacsintákból.
  • Mini gundel palacsintát készíthetünk raclette sütőkben – az elkészült palacsintát vágjuk fel a sütő méretének megfelelően, tegyünk rá mogyoró krémet, mazsolát, egy kis rumot majd a tetejére csokikrémet. Süssük 2-3 percig.
  • A palacsinta (főleg a kukorica, rozs vagy hajdina palacsinta) remekül felhasználható tortilla-ként – kenjük meg valamilyen szósszal majd tekerjünk bele maradék hús darabokat, zöldségeket, salátát – isteni finom!
  • A palacsintát tálalhatjuk feltekerve, háromszögletűre, vagy bukszára hajtva is.
  • Lángoló palacsintát készíthetünk egy kis (felmelegített) rum hozzáadásával - a megtöltött, feltekert vagy hajtott palacsintát öntsük le a rummal, és gyújtsuk meg! Nagyon finom diós és csokoládés palacsintával.
  • Amerikai palacsintát készíthetünk a fenti masszából – adjunk hozzá 1-2 kk sütőport. Tálaljuk vajjal és mézzel (vagy juhar sziruppal).
  • A palacsintát le lehet fagyasztani, így készítsünk dupla, tripla adagot – a palacsintákat később felhasználhatjuk egy gyors vacsorához.
  • Maradék palacsintát vágjunk csíkokra, tegyük hűtőszekrénybe vagy fagyasszuk le. Felhasználhatjuk levesbetétként.
  • Palacsintaszerű lepényt készíthetünk pürézett babokból is – pl mungóbab, csicseriborsó, szójabab – ezt lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
  • A palacsinta ideális brunch étel – sós vagy édes töltelékkel egyaránt.

 

 

Ötletek- tájékoztatók:
Hogyan kell
Hamburgerek
Kifőztük
Tudatos vásárló
Fűszerkeverékek
TáblamagazinRitaKonyhája
Variációk tükőrtojásra
Konyhai turpisságok
Gasztronómiai kisszótár
Ködpiszkáló
Webáruház:
Andi konyhája
Arbat Delicates
Ázsia Bt.
Bio sziget
Cserépfazék
Cserni gépműhely
Delimanó
Dolce Vita konyha
Disznóvágás kellékei
Edények.hu
Etter Kft
Fűszeráruház
GasztroShop
Gazdabolt
Hanna Fűszerszalon
Hasznosholmik
Ikea
Jóegészséget
Kolibri kertészet
Konyhashow
Konyhafelszerelés.bercsekft
Konyhatizezercikk
Kookta
Matejka Műanyag Nagykereskedelem
Max Gastro (Füstölt tengeri só)
Metró
Mixmarket
Műanyagbolt
Natura
Olcsó edények
Olcsóbbat.hu
Pagony közért
Pandortex
Rozmár
Sertésvágás kellékei (darálós keksz)
Shop Hunter  (természetes folyékony füst)
Sodrófa
Sőregi tortadekor
Stahldirect
Tésztagép
Tuja.hu
TV Products
WS Teleshop
Linkgyüjtemény: 
G portal
Andi konyhája
Aliz konyhája
Bártfai Laci bácsi
Böbsi konyhája
Kenyérsütés
E.Margit oldala
Lakoma
Receptvilág 
Blog
A főzés tudománya
A közös konyhakert
Anya, ez isteni
Bűvös szakács
CHILLI & VANILIA
Cukrász sütik
Dolce Vita
Ecet és olaj
Fűszer és Lélek
Gabriella kreatív konyhája
Gasztroblog mánia
Gasztroblog.tlap
Gasztroblogok.hu
Gasztro-blogok
Gasztroblogok nyertes listája
Gigi a konyhában
Gourmandula
Haspók
Horasz konyhája
Ízes kalandok
Ízőrzők
Kifőzde
Konyhán innen kerten túl
Lila füge
Lilahangya
Limara péksége
Linbori konyhája
Malackaraj
Malvin főz
Max konyhája
Nem vagyok mesterszakács
Palócprovence
Receptek nem csak ínyenceknek
Sütis néni sütödéje
Szánter blogja
Tankonyha
Tejutazás
Tomakonyha
Tökmagi főzősarok
Vegyes saláta
Yasmine bazárja
Lapozz.hu
Burgonyásételek
Gombás receptek
Magyar konyha
Olasz konyha
Távol-keleti konyha
Tésztás ételek
Ünnepi étkezés
Zöldséges ételek
Egyéb 
Carmencica szakácskönyve
Cukrásztankönyv Szamos Miklós
Erika sütijei
Ételreceptek
Főzni akarok.hu
Gasztroangyal
Gasztroabc
Gasztro kalandor
Gasztrozseni
Gazlap
Grocceni minden link
HáziPatika.com
Ízbolygó
Ízletes receptek
Jókaja
Képes recepttár
Kifőzde
Konyhamester
Lajos Mari
Laptopkonyha
Macikonyha
Makkakonyha
Mama konyhája
Margit2
Margit2 kenyérsütés
Miele főzőiskola
Mindmegette
Mit főzzünk ma
Nemzetek konyhája
NoSalty
Olcsó receptek
Ötletkonyha
Puliszka
Receptek
Receptgyár
Receptklub
Receptmánia
Receptparadicsom
Receptvarázs
Rita konyhája
Serpenyő.hu
Sherry étterem receptjei
Startlap konyha
Sváb receptek
Tortilla, Nachos, Burrito és a salsa mártás
Tuti receptek
Tv paprika
Varázsfazék
Vidék íze
Vegetáriánus
Gasztromágia
Hobbyfőzőcske
Zizi kalandjai
Gyógygombák, italok
Japánkristály/Kefírgomba
Kaukázusi kefír, almaecet, kombucha
Kaukázusi- tibeti gomba- kefírgomba
Saját házi joghurt
Natúr joghurt szaporítás
Joghurt házilag
Könyv, Internetes irodalom
Dr Atkins Forradalmian új étrendje
Dr. Christiaan Barnard: 50 út az egészséges szívhez
Eva Kapfelsperger / Udo Pollmer: Halál a konyhában (kétezeregy kiadó)
Harald hosh: Egészség savtalanítással
Harvey és Marilyn Diamond: Testkontroll
José Silva & Philip Miele: Agykontroll
Lewis Harrison: 30 napos méregtelenítő kúra
Maria Treben: Egészség Isten patikájából
Murányi Marcell: Mindenevő fogyózás
Norbi Titok
Peter Glickman: Tisztítókúra felsőfokon
Háztartásban szükséges konyhai gépek:
Dagasztógép, (kenyérsütő)
Fagyasztószekrény
Fóliaheggesztő
Gáztűzhely
Gofrisütő
Grillsütő, kontaktgrill
Hűtőszekrény
Kávéfőzö
Kenyérszeletelő
Kenyérpirító
Mixer
Mosogatógép
Olajsütő
Páraelszívó
Szendvicssütő
Turmix

A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!