Kelt tészta - Gofri-waffel, pancake, palacsinta
forrás: Nők lapja café
Így lesz a gofri a legjobb barátod
Gofrit sütni végtelenül egyszerű, ráadásul ha már van gofrisütőd, akkor miért ne használnád ki jobban...
Kezdjük azzal, hogy a nagy gofritörténelem két receptet különböztet meg egymástól. Az egyik a ropogósra sült sütőporos változat, ami igazából egy sűrűbb palacsintatészta, a másik pedig a Belgiumban ismert élesztős változat. Ez jóval tartalmasabb, mint a másik, és a sülési ideje is hosszabb nagyjából 10 perccel. Mi most mindkettőre megmutatjuk a nekünk leginkább bevált receptet.
Az élesztős változat
|
A hagyományos recept, ahogy mi szeretjük
|
Hozzávalók 4-6 fő részére: |
Hozzávalók 4-6 személy részére:
|
• 1 csipet só
• 40 dkg liszt
• 2,5 dkg élesztő
• 6 púpos evőkanál kristálycukor
• 0,5 liter tej
• 12 dkg vaj
• 4 egész tojás
|
• 13 dkg vaj
• 13 dkg cukor
• 3 tojás
• 25 dkg liszt
• 1/4 l tej
• 1/2 cs sütőpor
• 1 cs vaníliás cukor
• 1 csipet só |
Az élesztőt felfuttatjuk egy kanál cukorral és 1 langyos tejjel. Majd jól összedolgozzuk a többi hozzávalóval. 1 órán át kelesztjük, majd kis gombócokat formázunk belőle és vajjal kikent gofrisütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
|
A tojásokat kettéválasztjuk, majd sárgáját habosra keverjük a vajjal és a cukorral. A liszthez hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót és a sütőport, majd hozzákeverjük a vajhoz. A tejjel fellazítjuk a tésztát. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan hozzáadjuk a tésztához. Gofrisütőben 5-7 perc alatt készre sütjük.
|
Ezt a két alapreceptet könnyen variálhatjuk. Az élesztős tésztába keverhetünk fahéjat és sütőtökpürét, a tojáshabosból pedig kihagyhatjuk a cukrot és mehet bele spenót vagy sonka. Kezeljük úgy a gofritésztát, mint egy egyszerű palacsintatésztát, amibe bátran tehetünk gyümölcsöt vagy zöldséget. Gyors és változatos vacsora lehet belőle.
Tippek fogyókúrázóknak: ez a fajta tészta tökéletesen működik teljes kiőrlésű liszttel és édesítőszerrel is.
Ha már van gofrisütőd...
Akkor kár lenne csak évente kétszer használni, használd úgy, mint egy hagyományos kontakt grillt. Csinálhatsz benne tócsnit vagy akár fahéjas csigát is.
A fahéjas csigához használd az élesztős változatot, csak a liszt mennyiségét emeld fel 6-8 dekával, attól függően, hogy mennyire kemény az alaptésztád. A lényeg, hogy jól nyújtható tésztát kapj. Nyújtsd ki 4-5 milliméter vastagságúra, majd kenj rá fahéjjal és cukorral kikevert puha vajat. Tekerd fel és vágd 3 centis csíkokra, majd tegyél annyi tekercset a sütőbe, amennyi belefér. 15 perc alatt süsd készre.
A család másik kedvence a gofrisütőben sült tócsni. A krumplit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd félkilónként 2 tojás adunk hozzá, és egy kevés, 3-4 kanálnyi lisztet. Sózzuk, borsozzuk, majd kivajazott gofrisütőben ropogósra sütjük. Fokhagymás tejföllel tálaljuk. Elképesztően finom.
Amerikai palacsinta
forrás: infobomba
Amerikai palacsinta
Az amerikai palacsinta a felnőttek és a gyerekek kedvence, hiszen 20 perc alatt elkészíthető bármelyik változata és mindegyik nagyon laktató. Édes, sós és kalóriaszegény változata egyaránt nagyon finom.
Amerikai palacsinta hozzávalók 6 személyre
-
30 dkg liszt
-
1 csomag sütőpor
-
1 tojás
-
½ teáskanál só
-
2 teáskanál cukor
-
3 dl tej
-
5 dkg vaj
Amerikai palacsinta készítése
Egy magas tálban a lisztet, sütőport, sót, cukrot, tejet, vajat, és a felvert tojást összekeverjük. A kész tésztát merőkanállal öntsük a forró, kivajazott palacsinta sütőbe. A palacsinta átmérője kb. 10 cm legyen. Az amerikai palacsinta tésztája elég tömény, így nem folyik teljesen szét a serpenyőben. Süssük mindkét oldalát 1-2 perc alatt aranybarnára. Hagyományosan tálalhatjuk csokoládé öntettel, juharsziruppal, de mézzel és lekvárral is nagyon finom, a tetejére vajat is tehetünk. A gyerekek nagyon szeretik, ha az amerikai palacsinta emeletes, ilyenkor a tetejét porcukorral, fahéjjal szórjuk meg.
Fahéjas amerikai palacsinta
Fahéjas amerikai palacsinta hozzávalók
-
30 dkg liszt
-
1 csomag sütőpor
-
1 tojás
-
½ teáskanál só
-
2 teáskanál cukor
-
1 teáskanál fahéj
-
3 dl tej
-
5 dkg vaj
Fahéjas amerikai palacsinta készítése
Egy magas tálban a lisztet, sütőport, sót, cukrot, tejet, vajat, fahéjat, és a felvert tojást összekeverjük. A kész tésztát merőkanállal öntsük a forró, kivajazott palacsinta sütőbe. A palacsinta átmérője kb. 10 cm legyen. Az amerikai palacsinta tésztája elég tömény, így nem folyik teljesen szét a serpenyőben. Süssük mindkét oldalát 1-2 perc alatt aranybarnára.
Áfonyás amerikai palacsinta
Áfonyás amerikai palacsinta hozzávalók 6 személyre
-
30 dkg liszt
-
1 csomag sütőpor
-
1 tojás
-
4 evőkanál áfonya lekvár
-
½ teáskanál só
-
2 teáskanál cukor
-
3 dl tej
-
5 dkg vaj
Áfonyás amerikai palacsinta készítése
Egy magas tálban a lisztet, sütőport, sót, cukrot, tejet, vajat, az áfonyalekvár felét, és a felvert tojást összekeverjük. A kész tésztát merőkanállal öntsük a forró, kivajazott palacsinta sütőbe. A palacsinta átmérője kb. 10 cm legyen. Az amerikai palacsinta tésztája elég tömény, így nem folyik teljesen szét a serpenyőben. Süssük mindkét oldalát 1-2 perc alatt aranybarnára. A maradék áfonya lekvárral tálaljuk az amerikai palacsintát.
Sós amerikai palacsinta
Sós amerikai palacsinta hozzávalók 6 személyre
-
30 dkg liszt
-
1 csomag sütőpor
-
1 tojás
-
2 teáskanál só
-
3 dl tej
-
2 evőkanál olaj
Sós amerikai palacsinta készítése
Egy magas tálban a lisztet, sütőport, sót, tejet, olajat, és a felvert tojást összekeverjük. A kész tésztát merőkanállal öntsük a forró, kivajazott palacsinta sütőbe. A palacsinta átmérője kb. 10 cm legyen. Az amerikai palacsinta tésztája elég tömény, így nem folyik teljesen szét a serpenyőben. Süssük mindkét oldalát 1-2 perc alatt aranybarnára. Hagymával, paradicsommal, paprikával, sült szalonnával tálaljuk a sós amerikai palacsintát.
Palacsinta
forrás: tutitippek
A palacsinta az egyik legnépszerűbb étel - gyerekek, felnőttek örök kedvence. Ez nem csoda, hiszen gyors, könnyű, változatos és finom ételeket készíthetünk belőle. A palacsinta lehet édes és sós is, melegen és hidegen is fogyasztható. Továbbá az egészséges változata fontos rostokkal és vitaminokkal gazdagítja a táplálkozásunkat..
Alap palacsinta tészta
A legtöbb hagyományos magyar palacsinta recept cukrot tartalmaz. Erre semmi szükség – nem csupán az alakunkat kíméljük meg, de a cukrozatlan massza kevésbé ég oda vagy tapad le a serpenyőbe! Szinte mindenkinek van egy bevált receptje a palacsintához. Az alábbi palacsinta alaptészta abban is különbözik a szokásostól, hogy olajat keverünk a tésztába, így a serpenyőt csak egyszer, sütés előtt kell kikenni, így a palacsinta nem ragad le.
Hozzávalók
-
15 dkg liszt
-
1 tojás
-
3 dl tej
-
1 csipet só
-
1 ek olaj, vaj vagy Rama
-
szódavíz
Elkészítés
-
Keverjük el a tojást, a tejet és a lisztet egy botturmixszal vagy robotgéppel.
-
Adjunk annyi szódavizet hozzá, hogy a massza legyen tejszín sűrűségű és csomómentes.
-
Adjuk hozzá a zsiradékot és a sót, keverjük tovább, amíg az olaj rendesen elkeveredik.
-
Ha van időnk, pihentessük fél órát a masszát, de ez kihagyható.
-
Olajozzuk ki egyenletesen a palacsintasütőt, és amikor felforrósodott, 1 kis merőkanálnyi tésztát egyenletesen oszlassunk el a palacsinta sütőben, majd mindkét oldalát süssük közepes lángon 1-2 percig. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda!
-
Borítsuk a palacsintákat egymás tetejére egy langyos tányérra.
Egészséges palacsinta
A palacsintát nagyon könnyen egészséges süteménnyé vagy alaptésztává varázsolhatjuk, ha teljes-kiőrlésű lisztet használunk finomított fehér liszt helyett. Palacsintát lehet készíteni kukorica lisztből, hajdina lisztből, rizslisztből, bablisztből stb – ezek glutén-mentesek, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Diétázók (különösen a low-carb diétát követők) pedig készíthetnek palacsintát mandula lisztből. Tipp: ha glutén-mentes lisztet használunk, 2-3 tojás szükséges a tésztához.
Tippek
-
Könnyebb lesz a tészta, ha a tej feléhez szódavizet vagy vizet adunk.
-
Gyerekek számára, vagy ünnepi alkalmakra szilikon palacsinta formák vagy fém keksz-szaggató formák segítségével süssünk ki speciális motívumokat – pl csillag, hóember (karácsonyra), nyuszi, tojás (húsvétra), szív (valentin nap, évforduló), számok (születésnap, évforduló). Díszítsük a figurákat tovább lekvárral, csokoládémázzal, tejszínhabbal stb – vagy mártogassuk csokoládé fondü–be!
-
Édes palacsinta tésztába tehetünk reszelt almát, reszelt citrom héjat, kakaót vagy fahéjat – míg sós alaptésztába reszelt zöldségek vagy fűszernövények is keverhetők.
-
A palacsintát sok mindennel megtölthetjük. A magyar klasszikus édes palacsinták a lekváros, túrós (túró, vaniliás cukor, mazsola), diós (reszelt dió, porcukor), citromos (citromlé, porcukor), csokoládékrémes töltelékek.
-
Különleges desszertet készíthetünk kakaó, fahéj, mogyorókrém, tejszínhab, gyümölccsel vagy befőttel való párosításával - tekerjük fel a megtöltött palacsintát, vagy készítsünk tortát a megkent palacsintákból.
-
Mini gundel palacsintát készíthetünk raclette sütőkben – az elkészült palacsintát vágjuk fel a sütő méretének megfelelően, tegyünk rá mogyoró krémet, mazsolát, egy kis rumot majd a tetejére csokikrémet. Süssük 2-3 percig.
-
A palacsinta (főleg a kukorica, rozs vagy hajdina palacsinta) remekül felhasználható tortilla-ként – kenjük meg valamilyen szósszal majd tekerjünk bele maradék hús darabokat, zöldségeket, salátát – isteni finom!
-
A palacsintát tálalhatjuk feltekerve, háromszögletűre, vagy bukszára hajtva is.
-
Lángoló palacsintát készíthetünk egy kis (felmelegített) rum hozzáadásával - a megtöltött, feltekert vagy hajtott palacsintát öntsük le a rummal, és gyújtsuk meg! Nagyon finom diós és csokoládés palacsintával.
-
Amerikai palacsintát készíthetünk a fenti masszából – adjunk hozzá 1-2 kk sütőport. Tálaljuk vajjal és mézzel (vagy juhar sziruppal).
-
A palacsintát le lehet fagyasztani, így készítsünk dupla, tripla adagot – a palacsintákat később felhasználhatjuk egy gyors vacsorához.
-
Maradék palacsintát vágjunk csíkokra, tegyük hűtőszekrénybe vagy fagyasszuk le. Felhasználhatjuk levesbetétként.
-
Palacsintaszerű lepényt készíthetünk pürézett babokból is – pl mungóbab, csicseriborsó, szójabab – ezt lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
-
A palacsinta ideális brunch étel – sós vagy édes töltelékkel egyaránt.
|