Receptek Verától - Farsangi fánk:
Farsangi fánk (forrás: Receptek a Nagyitól: Kalácsok Fánkok)
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
3 tojássárgája
3 dkg élesztő
1 ek rum
1 egész citrom leve
csipetnyi só
1 ek cukor a futtatáshoz
1 dl meleg tej a futtatáshoz
5 dkg olvasztott margarin
annyi langyos tej, hogy lágy tésztát kapjunk
kb fél liter olaj a kisütéshez
Elkészítés:
1 dl tejben,
1 evőkanál cukorral
az élesztőt felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk
a tojássárgájákat,
a rumot,
a citrom levét,
a csipetnyi sót,
a felfuttatott élesztőt,
a megolvasztott margarint
és a langyos tejjel lágy tésztát készítünk.
Alaposan kidolgozzuk,
hogy szép hólyagos legyen,
majd letakarva meleg helyen kb. másfél óráig kelesztjük.
Ha a duplájára kelt ,
kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk,
nagy pogácsaszaggatóval vagy egy csészével kiszaggatjuk.
Az olajat felforrósítjuk,
a tésztakorongokat körben kihuzigáljuk, hogy a közepe egészen elvékonyodjon.
Belerakjuk az olajba,
és az egyik felüket fedő alatt,
a másikat anélkül pirosra sütjük.
(Vigyázat nagyon gyorsan sül!)
Papírtörlőre szedjük,
porcukorral
és híg málna vagy baracklekvárral tálaljuk.
|