CSALÁDI RECEPTEK - A tökéletes kenyér Viki kenyere:
(1 csésze=2,5 dl)
3 csésze BL 80-as liszt
1,5 csésze szobahőmérsékletű liszt
1 csapott mokkáskanál szárított élesztő
1,5 csapott tk só
A lisztet alaposan elkeverjük a sóval és az élesztővel.
Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor a vízben keverjük el homogénre.
Hozzáadjuk a vizet és pár mozdulattal megkeverjük egy fakanállal.
Ragacsos nokedlitésztánál kicsit sűrűrbb állagúnak kell lennie.
Nem kell simára keverni.
Lefedjük és 12 órán át hagyjuk kelni.
A tésztát kivesszük a tálból és áthajtogatjuk gombóc vagy hosszúkás formára.
Alul felül belisztezzük.
Beletesszük a kilisztezett Jénaiba, lefedjük és még 30 percikg hagyjuk kelni.
Míg kel a tészta előmelegítjük a sütőt 250 oC-ra.
A kenyeret lefedve 30 percig sütjük, majd fedél nélkül még 10-15 percig.
|